ICD (şoklu kalp pili)

“ICD” ,Implantable Cardioverter Defibrillator, yani İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatör tanımının kısaltmasıdır. Kalp hastalarında ortaya çıkan ritim problemleri kimi zaman ani ölüm riskine neden olabilir. ICD, kişinin hayatını tehlikeye sokacak bir problem ortaya çıktığında, şok vererek kalbin ritmini düzene sokan bir kalp pilidir.

İki ana parçaya sahip ICD, klasik kalp pillerindeki gibi kablolar ve bataryadan oluşmaktadır. Ayrıca doktorun ritimleri takip edeceği bir programlayıcı bir bilgisayarı mevcuttur.

ICD, sağ veya sol göğüs bölgesine klasik kalp pilleri gibi cilt altına yerleştirilerek kullanılır.

ICD Nasıl Çalışır?

İlk kurulum sırasında programlanması yapılan ICD, hastanın hızlı, yavaş ya da düzensiz kalp ritmine dikkat eder. Anormal bir durum gözlemlediği zaman ise kalbi şok ile uyarır ve elektrik tedavisi iletir. Önce hafif başlayan ancak giderek güçlenen tedaviler, hastalığa göre programlanır. Sürekli takip edilen bu bilgiler, hafızasında yer alır. Doktor, hastanın muayenesi sırasında tüm bu bilgilere ulaşabilir ve tedavinin ne kadar başarılı olduğunu gözlemleyebilir. ICD, üç tür tedavi iletir; Antitaşikardik pacing (taşikardi sonlandırıcı uyarımlar), kardiyoversiyon ve defibrilasyon.

ICD Hangi Hastalarda Kullanılır?

  • Ventriküler Taşikardi veya Ventriküler Fibrilasyon olarak adlandırılan taşikardi hastalıklarında,
  • Kalp krizi ya da kalp kası bozukluklarında,
  • Kalp damar sorunu yaşan hastalarda kullanılır.

ICD Vücuda Nasıl Yerleştirilir?

Hastalığın türü ve kişinin tıbbi geçmişi vücuda yerleştirilecek ICD tipini belirler. Hastaya maksimum fayda sağlayacak olan en uygun ICD modeli belirlenir ve programlanır. Ardından ICD ve leadleri implante edebilmek için hangi tür cerrahinin kullanılacağı belirlenir. Lokal anestezi altında yapılan işlem ile küçük kesi açılır ve ICD aleti cilt altına yerleştirilir.

ICD cihazlarının belirli bir ömürleri vardır. Kullanılan tedavi sayısı ve türü pillerin ömrünü etkiler. Bir süre sonra ICD’lerin değiştirilmesi gerekir. İlk yerleşimde olduğu gibi eski ICD küçük bir kesi yardımı ile çıkartılır ve yerine yenisi takılır.

ICD Hastaları Şok Olduğunda Neler Hisseder?

ICD durmadan çalışan bir cihaz olduğundan dolayı, hastalar günlük yaşantılarına devam ederler. Ancak tedavi sırasında kimi hasta uyarıları hisseder, kimi ise farketmez ve doktor kontrolünde uyarı verildiği anlaşılır. Taşikardi sonlandırıcı uyarılar, çoğu hasta tarafından fark edilmez ya da bu uyarılar acı hissi oluşturmaz. Kardiyoversiyon tedavisinde hasta “kalbin küt küt atması” gibi bir benzetme yaparken defibrilasyon tedavisinde ise hasta “tekme yemiş” gibi hissedebilir.

ICD Hastaları Şok Olduğunda Neler Yapmalı?

  • Telaş yapmayarak, sakin olacağınız bir yerde bekleyin.
  • İlk kez şoka maruz kalıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin ve en kısa sürede doktorunuz ile görüşün.
  • Olay boyunca yanınızda birinin olmasını sağlayın. Şok sonrasında kendinizi iyi hissetmezseniz, ya da birden fazla şok durumuna maruz kaldıysanız doktorunuzu arayıp hastaneye başvurun.